Leefbaarheid buurten met energie
In januari verspreidde Nudge een bericht waarin initiatiefnemers werden gezocht om in hun buurt gezamenlijk energie op te wekken.

"Vanaf vandaag is er in het project Buurten met Energie ruimte voor vijf nieuwe initiatieven die door Nudge, Greenchoice, Liander en de partners worden begeleid. Het gaat hierbij specifiek om het oprichten van coöperaties die als doel hebben om lokaal duurzame energie te gaan opwekken. De eerste zes initiatieven die in 2013 zijn gestart, hebben inmiddels al een coöperatie opgericht of zullen dat in de komende weken bij de notaris officieel maken.

Recent ging bijvoorbeeld 'Opgewekt in Purmerend' officieel van start. Ook de coöperaties 'Anneville', 'Wattpiekt Assen', 'Balistraat Amsterdam', 'Drechtse Steden' en 'Zuidwint' hebben binnen Buurten met Energie belangrijke stappen gezet.

In de eerste fase is uitgezocht op welke manier Nudge, Greenchoice, Liander en partners zoals 'Zon op Nederland' en 'Taxand' de initiatiefnemers op de beste manier kunnen ondersteunen. Nudgers die nu willen starten met het opzetten van een coöperatie kunnen profiteren van de opgedane kennis en bestaand netwerk aan partners en op deze manier sneller tot resultaat komen. Er is in de komende periode ruimte voor het begeleiden van maximaal vijf nieuwe initiatieven."

Wat houdt het in?
Om het even heel concreet te maken: het gaat hier om projecten waarin een aantal bewoners gezamenlijk stroom uit zonnepanelen opwekt Die panelen krijg je dan niet op je eigen dak, maar die komen op het dak van een gebouw in de eigen buurt dat zich daar goed voor leent. Voordeel voor de deelnemers: geen gedoe op eigen dak; deelname in het project is mogelijk met lagere bedragen dan wanneer je zelf een batterij zonnepanelen neemt. En verder is het een kwestie van afrekenen met het elektriciteitsbedrijf dat jouw stroom afneemt.

Op 10 februari organiseerde Nudge samen met haar partners een kick-off waar alle geïnteresseerden konden komen om de nodige informatie te krijgen, vragen te stellen en de initiatiefnemers van huidige coöperaties te ontmoeten. Ondergetekenden zijn naar deze bijeenkomst gegaan om te kijken of er ook op Geerdinkhof misschien een eigen buurtcentrale tot stand zou kunnen komen. Wij kwamen redelijk enthousiast terug en denken dat zoiets goed mogelijk is. Voordat wij verder gaan en misschien te ver voor de muziek uit lopen, willen wij eerst kijken of er binnen onze buurt voldoende draagvlak bestaat voor dit initiatief.

Dit initiatief is zeer geschikt voor bewoners die graag lokaal duurzaam geproduceerde stroom willen gebruiken, hierin willen investeren, maar geen zin hebben in zonnepanelen op het eigen dak.

Hierbij een oproep aan bewoners van Geerdinkhof die 'groen en duurzaam' zijn ingesteld: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als geïnteresseerde voor Zon op Geerdinkhof

Namens de Commissie Leefbaarheid/Duurzaam,
Loek Nooij
Willem van Dam
Links: www.nudge.nl en www.greenchoice.nl