Volgens de gemeentelijke regeling 'Amsterdam Elektrisch' kan iedere Amsterdammer die niet bij zijn eigen huis kan komen om zijn/haar elektrische auto op te laden een aanvraag doen om in de buurt een openbare oplaadlocatie te plaatsen. Richard Husslage vroeg er een aan.

Sinds augustus rijd ik in een Opel Ampera, die als hij opgeladen is gemiddeld de eerste 65 kilometer volledig elektrisch kan rijden. Ik wist dat de gemeente Amsterdam als beleid heeft de luchtkwaliteit in Amsterdam te verbeteren, onder andere door elektrisch rijden te stimuleren. Om dit te realiseren is er in 2012 een regeling gekomen: 'Amsterdam Elektrisch'. Amsterdammers die niet bij hun eigen huis kunnen komen om op te laden kunnen een aanvraag doen voor een openbare oplaadlocatie te realiseren in hun buurt.

GDH-oplaadpaal voor twee auto's
Eind juni is de aanvraag gedaan en nadat alle procedures waren doorlopen inzake locatie, luchtkwaliteitsmetingen en bodemonderzoek, is de oplaadpaal op 3 december j.l. geplaatst op het openbare parkeerdeel ter hoogte van Geerdinkhof nummer 351. De oplaadpaal, die geƫxploiteerd wordt door Nuon, heeft twee aansluitingen: twee auto's kunnen gelijktijdig worden opgeladen.

Opladen bij CEC
In de afgelopen maanden heb ik regelmatig opgeladen bij het CEC-gebouw als daar een plek vrij was, en bij klanten voor wie ik werk die ook een oplaadmogelijkheid hebben. Ondanks het feit dat ik niet dagelijks bij mij in de buurt kon opladen (de vier plekken bij het winkelcentrum en CEC-gebouw waren vaak bezet), heb ik toch een verbruik van 1 op 35 kunnen realiseren. Dat is meer dan drie keeer zo zuinig is als het verbruik van mijn vorige auto. Nu er oplaadpaal in onze buurt is, verwacht ik dat het verbruik nog verder naar beneden gaat.

Niet goedkoper, wel groener
Mij gaat het in eerste instantie niet om goedkoper rijden. Dat is namelijk betrekkelijk, omdat een elektrisch aangedreven auto nog vrij duur is in aanschaf. De plaatsing van de paal is wel een nieuw stapje in de richting van bewuster en beter omgaan met het milieu. Naast zonnepanelen, vloerisolatie en 'groen' bankieren, is het een volgende mogelijkheid om een kleine bijdrage te leveren aan een 'groenere' wereld.

Oplaadpas
De oplaadlocatie bevindt zich op openbaar terrein van de gemeente. Iedereen met een oplaadpas kan gebruik maken van deze paal. Dus als u bezoek krijgt van iemand die een elektrische auto en een oplaadpas heeft, kunt u ook hem/haar attent maken op deze oplaadmogelijkheid.
In totaal worden op basis van de regeling 'Amsterdam Elektrisch' in het stadsdeel tweehonderd oplaadlocaties gerealiseerd. Wilt u meer weten over elektrisch rijden en opladen, dan kunt u mij altijd bellen.