Naast het zelf aanschaffen en installeren van zonnepanelen, met alle bijbehorende rompslomp, is het mogelijk indirect te investeren in duurzame energie.

Via Meewind (www.meewind.nl) kunt u bijvoorbeeld participeren in het fonds Zeewind 1. Via participaties (een soort aandelen) wordt u mede-eigenaar van een of meer windmolens. Deze aandelen zijn uitgegeven in juli 2010, tegen €1.000 en zijn momenteel al zo’n €1.180 waard. Zonder al te veel risico en gedoe toch een leuk rendement van zo’n 6% op jaarbasis. Op basis van de intrinsieke waarde aan het eind van de maand kunt u in- of uitstappen.

Fonds Zeewind 2

Later dit jaar zal het fonds Zeewind 2 worden geïntroduceerd. Dit fonds zal zich uitsluitend richten op Nederlandse projecten. Hierdoor kunnen deelnemers gebruikmaken van de fiscale groen-status en zijn zij vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing.

Naast de windenergieprojecten wordt binnenkort het fonds Regionaal Duurzaam 1 geïntroduceerd. Naast windenergie zal dit fonds beleggen in zonne-energie en warmte/koudeopslagprojecten op regionaal en zelfs lokaal niveau. Energie in de buurt dus eigenlijk... De projecten van Meewind staan onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Kijk op de website van Meewind indien u nieuwsgierig bent geworden.

Koop een ‘winddeel’

Ook klanten van Greenchoice kunnen investeren in windenergie. Zij kopen een zogeheten ‘winddeel’ in een windcentrale. Het aantrekkelijke van deze actie is dat de zelf geproduceerde stroom wordt verrekend met de (van Greenchoice) afgenomen groene stroom. Nog geen klant van Greenchoice? Ik meld u graag aan!

 Wacht niet te lang

Meer info op www.greenchoice.nl of www.windcentrale.nl. Tegen de mensen die toch denken aan een eigen zonnecentrale wil ik zeggen: wacht er niet te lang mee. De subsidiepot is nu nog gevuld, de panelen aantrekkelijk geprijsd en de platte daken van Geerdinkhof ideaal. Ik verwacht dat later dit jaar de prijzen mogelijk zullen aantrekken, onder andere door Europese heffingen. Overigens is het rendement op deze investering buitengewoon aantrekkelijk.

 Zonnepanelen verplicht!

Er wordt in politiek Den Haag gesproken over het (verplicht) aanbrengen van zonnepanelen in nieuwe woningprojecten. Een stap in de goede richting denk ik, waarbij ik me direct afvraag waarom deze regel niet kan worden uitgebreid bij commercieel vastgoed. In het buitenland, met name Spanje, is dit reeds wettelijk geregeld.

 Toch liever kolencentrales?

Ondanks het feit dat Nederland zo’n beetje de Europese hekkensluiter is geworden op het gebied van duurzame energie en we dus eigenlijk meer ons best zouden moeten doen om onze internationale afspraken op dit gebied na te komen (met name de CO2-reductie), denkt een aantal ambtenaren daar kennelijk anders over. Vanuit de zeer comfortabele pluchen zetels wordt aangedrongen op een moratorium voor windmolens en gaan we intussen gewoon door met de bouw van enorme kolencentrales in het Eemshavengebied. Ondanks hevige protesten vanuit de bevolking. De macht van kolenstokers als Nuon en RWE is kennelijk erg groot. Mijn klandizie hebben ze inmiddels niet meer! Duurzaamheid is in dit land nog steeds een sluitpost van de begroting. Gelukkig is er voor dit jaar nog een kleine 25 miljoen gevonden en worden de zonden aldus afgekocht!

In Deutschland ist alles besser?

In Duitsland heeft een krachtig en consistent beleid de afgelopen jaren ervoor gezorgd dat duurzame energie een zeer belangrijk deel van de totale energiebehoefte afdekt. Een aantal (nucleaire) centrales is inmiddels uitgeschakeld. Op zonnige dagen is er zelfs een overschot aan stroom, dat geëxporteerd wordt. Zo kan het dus ook!

Normverbruik woningen Geerdinkhof

In onze wijk zijn verschillende woningtypes gebouwd, elk met zijn eigen karakteristieken. Grote huizen, kleinere huizen. Goed geïsoleerd en minder goed geïsoleerd. Elk type woning heeft zo zijn eigen energieverbruik, dat tevens in hoge mate wordt beïnvloed door de bewoners zelf. Een groot gezin verbruikt in de regel meer energie dan een alleenstaande. Daarnaast hebben veel bewoners in de loop der tijd maatregelen genomen om het energieverbruik te beperken. Denk aan het na-isoleren van kruipruimtes, spouwmuren, dubbele beglazing, aanschaf van HR-ketels, zonneboilers etcetera. Het gevolg is sterk uiteenlopend verbruik tussen woningen van hetzelfde type. Het zou zeer nuttig kunnen zijn om dit verbruik eens in kaart te brengen, zodat de verschillen zichtbaar worden. Met deze gegevens kunnen vervolgstappen worden genomen om het energieverbruik terug te dringen, gebruikmakend van elkaars ervaringen en maatregelen. Wie is hierin geïnteresseerd en wil eventueel een handje helpen binnen de Commissie Duurzaam?

Subsidie op de aanschaf van zonnepanelen

Zoals reeds opgemerkt bestaat er ook dit jaar een mogelijkheid om subsidie te krijgen op de aanschaf van zonnepanelen: 15% van de aanschafprijs van de materialen (dus exclusief installatiekosten) met een maximum van € 650. Aan te vragen bij Agentschap.nl met behulp van een DiGiD. Hulp nodig bij het aanvragen, of heeft u geen DiGiD, dan kan ik u wellicht helpen.

Grootste en efficiëntste windturbine naar Nederland!

General Electric (GE) heeft zijn investeringen in schone energie de afgelopen jaren langzaamaan opgeschroefd. Onlangs kondigde het bedrijf aan dat het 's werelds meest efficiënte high-output windturbine - genaamd de '2,5-120' - op de markt zal brengen. De 2,5-120 is 25% efficiënter en geeft 15% meer stroom af dan eerdere turbines van GE. De molen is uitermate goed in staat om bij extreem lage windsnelheden stroom te blijven produceren. Daarnaast is de turbine van 120 meter doorsnee zo groot als de London Eye!
De hoge efficiëntie en hoge output van GE's 2,5-120 windturbine zal zorgen voor een hoger rendement voor windparkexploitanten - zelfs in parken waar gemiddeld minder wind staat. De turbine is ideaal voor zwaar beboste regio's in gebieden als Europa en Canada waar hoge windsnelheden zeldzaam zijn.
De 2,5-120 markeert het hoogtepunt van een aantal experimenten, en het eerste prototype van de 2.5-120 zal eind deze maand in Nederland geïnstalleerd worden. De locatie is nog ongewis, maar dat houden ze vast niet lang geheim…

Duurzaam bezig?

Bent u iets van plan of bent u al bezig met iets op het gebied van duurzaamheid in of rond uw woning? Heeft u iets opmerkelijks gelezen, heeft u een goed idee? Laat het ons weten en wie weet besteden we er aandacht aan in ons Infobulletin!